MEER INFORMATIE

Tijdens de opleiding tot orthodontist werd het mij al snel duidelijk hoe belangrijk goede mondhygiëne is tijdens de orthodontische behandeling met een slotjesbeugel. Bij een slechte mondgezondheid kunnen er White Spot Laesies ontstaan, ontkalkingen van het glazuur. Dit is blijvende schade van het gebit.

Op het gebied van cariës en orthodontie heb ik in 2018 een proefschrift geschreven. Tijdens mijn proefschrift verdediging werd de vraag gesteld wat ik zou doen met alle opgedane kennis. Inmiddels weet ik dat het maken van een praktische vertaalslag van wetenschap naar praktijk het allerbelangrijkste is.

Door het opstellen van een richtlijn om White Spot Laesies te voorkomen en te behandelen, maar ook de risico’s te bepalen waaronder ontkalkingen kunnen ontstaan, zorg je voor een eenduidigheid in je tandheelkundig handelen. De richtlijn White Spot Laesies is opgesteld door een werkgroep van orthodontie en cariës experts en is gebaseerd op literatuuronderzoek. In 2022 heeft de Nederlandse Vereniging voor Orthodontisten de richtlijn White Spot Laesies gepubliceerd.

Met de kennis van deze richtlijn is de poetsfolder ‘Een gaaf gebit na de beugel’ ontwikkeld en vervolgens grafisch vormgegeven door Hans van Kalsbeek (Nieuw-Kleurrijk).

Nu kunnen alle tandheelkundige zorgverleners eenduidige informatie geven aan hun patiënten over het poetsen met een slotjesbeugel.

Voorkomen is immers beter dan genezen!

Dr. M. (Moniek) W. Beerens
OrthoCare Leusden
orthodontist, geregistreerd specialist 79065300402

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Neem gerust contact op met:

Moniek Beerens
beerens@orthocareleusden.nl

Hans van Kalsbeek
welkom@nieuw-kleurrijk.nl 

tanden-poetsen
gele-vlakje

Bron: Richtlijn White Spot Laesies van de NVvO.
   © Auteur: Moniek Beerens, orthodontist.
   © Grafische verzorging: Nieuw-Kleurrijk.

nvvo-logo

Bron: Richtlijn White Spot Laesies van de NVvO.
   © Auteur: Moniek Beerens, orthodontist.
   © Grafische verzorging: Nieuw-Kleurrijk.